אנטארטיקה - Wild Travel | photo by Ocean Wide expeditions

הלוויתנים של אנטארקטיקה

אנטארקטיקה היא אחד המקומות הטובים בעולם לצפות בלוויתנים! ישנם 8 מיני לוויתנים המגיעים לאנטארקטיקה והאוקיינוס הדרומי, בעיקר בתקופת הקיץ בה יש שפע של מזון אותו הם יכולים לנצל. באנטארקטיקה תוכלו לראות את הלוויתן הגדול בעולם - הלוויתן הכחול ועד לוויתנים קטנים יותר כמו המינקי והאורקה.

מתי אפשר לראות לוויתנים באנטארקטיקה וסביבתה?

הלוויתנים, בדומה למרבית בעלי החיים באנטארקטיקה מגיעים לאזור בתקופת האביב-קיץ (ספטמבר עד מרץ) כשים הקרח מפשיר ומימי האוקיינוס הדרומי מתמלאים בחיים. בתקופה זו האור והחום של השמש מאפשר את גדילתם של אצות מיקרוסקופיות המהוות את הבסיס של שרשרת המזון הימית. מהאצות ניזונים כמויות עצומות של קריל (מין סרטנאים קטנים) ומהקריל מתפתחת שאר שרשרת המזון המורכת מדגים, דיונונים, כלבי ים לוויתנים ועוד.

אילו סוגי לוויתנים אפשר לראות באנטארקטיקה וסביבתה?

הלוויתן הכחול הוא הלוויתן הגדול בעולם ובעל החיים הכי גדול שאי פעם חי על כדור הארץ. הלוויתנים העצומים הללו מגיעים לאורך של 30-40 מטרים ולמשקל של כ 160-180 טון, אפשר למצוא אותם כמעט בכל האוקיינוסים בעולם. למרות גודלם העצום, הלוויתנים הכחולים ניזונים בעיקר מאחד מבעלי החיים הקטנים בעולם - הקריל. בדומה ללוויתנים אחרים כמו לוויתנים גדולי סנפיר (שניהם ממשפחת לוויתני המזיפות), הפה העצום של הלוויתן הכחול מלא במזיפות שפועלות כמו מסננת - כשהם מוצאים ריכוז גדול של קריל הם פשוט פוערים את הפה שלהם וממלאים אותו בכמות אדירה של מים, מתוכה הם מסננים את הקריל. הם מסוגלים לאכול כמות של 2-4 טון קריל ביום! 

אנטארטיקה - Wild Travel

הלוויתן המצוי הוא הלוויתן השני בגודלו אחרי הלוויתן הכחול. הם מגיעים לאורך של כ 30 מטרים ולמשקל של 70-80 טון. התזונה העיקרית שלהם מורכבת מקריל, דגים ודיונונים קטנים. הם אחד ממיני הלוויתנים הגדולים המהירים ביותר ומסוגלים לשחות במהירות של כ- 35 קמ"ש ואף להגיע למהירות של כ- 45 קמ"ש בפרצים קצרים.

לוויתן גדול סנפיר הוא אחד המינים המוכרים ביותר מבין הלוויתנים ויש לו תפוצה כלל עולמית. אורכם מגיע ל 12-20 מטרים ומשקלים נע בין 30 ל 36 טון, הם ניזונים בעיקר מקריל, פלנקטון ודגים קטנים. לעיתים אפשר לראות אותם חוברים ביחד לפעולה על מנת לתפוס קריל - הם מפריחים בועות במים סביב להקה של קריל כדי לרכז אותם ולגרום להם לעלות לפני השטח, לאחר מכן הם פורצים ביחד עם פיות פתוחים ותופסים את הקריל מצדדים שונים. הם ידועים בכך שהם מאוד קולניים, במיוחד הזכרים שעשויים לשיר כדי למשוך נקבות, לעיתים במשך 24 שעות רצופות. אם יהיה לכם קצת מזל, תוכלו לראות אותם מבצעים "Breach" - קפיצה ראוותנית מעל המים המשמשת למטרות שונות כמו הכרזה על הגעתם לאזור, הפגנת כוח בין זכרים ועוד.

אנטארטיקה - Wild Travel | photo by Ocean Wide expeditions

לוויתן קטלן (אורקה) הוא כנראה אחד המינים המוכרים ביותר. לעומת הלוויתנים הקודמים שדיברנו עליהם השייכים למשפחת לוויתני המזיפות (בגלל המזיפות בפיהם שמסננות קריל), האורקות שייכות ללוויתני השיניים שהם טורפים פעילים עם סוגי טרף גדולים יותר. גודלם נע בין 5 ל- 10 מטרים והם שוקלים כ 4-6 טון. הקטלנים הם לוויתנים חברתיים והם חיים בלהקות של פרטים בודדים עד כמה עשרות פרטים. הלהקות יכולות להיות קבועות או כאלה המשתנות מדי פעם בהתאם למיקום. הלהקה מונהגת ע"י נקבה בוגרת וקרובי משפחתה החיים ביחד, צדים ביחד ומגנים אחד על השני. הקטלנים נחשבים ל"טורפי על" בים (אין להם טורפים מלבד בני אדם) והם בעלי יכולות אינטילגנטיות גבוהות של תקשורת, ציד מתוחכם ושיתוף פעולה. התזונה שלהם מגוונת ויכולה לכלול דגים, כלבי ים ולוויתנים אחרים. סוג הטרף שלהם משתנה ע"פ אזורי המחייה, תתי המין השונים ויכולות הלהקה. להקות מסוימות הניזונות מכלבי ים נצפו כשהן משתפות פעולה בעבודת צוות ושוחות במהירות כקבוצה מתחת לקרחון צף על מנת ליצור גל שיפיל כלב ים השוכב עליו. להקות אחרות נצפו כשהן רודפות אחרי לוויתנים גדולים יותר וצדות אותם ע"י מרדף מתיש, התנגשויות והטבעה.

אנטארטיקה - Wild Travel | photo by Ocean Wide expeditions

לוויתן מינקי (גוץ) הוא אחד המינים הקטנים יותר מבין לוויתני המזיפות. אורכם הממוצע הוא כ 6-8 מטרים והם מגיעים למשקל של כ- 10 טון. הם ניזונים בעיקר מקריל ודגים קטנים. הם יכולים לשחות במהירות גבוה של 25 קמ"ש לאורך זמן ואף להגיע למהירות של 40 קמ"ש בפרצים קצרים. האויבים העיקריים שלהם הם הלוויתנים הקטלנים.

לוויתן ראשתן הלוא הוא הלוויתן המפורסם מהספר "מובי דיק" הוא לוויתן השיניים הגדול בעולם. הם מגיעים לאורך של 16-20 מטרים ולמשקל של כ- 40 טון. באזור אנטארקטיקה אפשר לראות בעיקר את הזכרים (הנקבות מעדיפות אזורים חמימים יותר). הראשתנים הם הלוויתנים בעלי המוח הגדול ביותר, הראש הגדול ביותר, הם צוללים לעומק הגדול ביותר משאר הלוויתנים ומפיקים את הרעש הכי חזק מבין כל בעלי החיים בעולם. הזכרים הבוגרים חיים לבדם, הנקבות בד"כ מתקבצות ללהקות יחד עם הגורים שלהם. התזונה של הראשתנים מורכבת בעיקר מדיונונים, תמנונים ודגים החיים במים עמוקים ביותר. כשהם צדים הם מסוגלים לצלול לעומק של כמה מאות מטרים עד 2 ק"מ ולשהות מתחת למים כשעה! בעומקים הללו אין טיפה של אור והלוויתנים מסתמכים על מערכת קול סונארית כדי לאתר את טרפם.

שני מינים נוספים של לוויתנים שתוכלו לראות באנטארקטיקה הם האובלנה (Right Whales) והלוויתן הצפוני (Sei Whale). האובלנות היו אחד ממיני הלוויתנים הניצודים ביותר בעולם הודות לכך שהם שחיינים איטיים עם גוף עשיר בשומן. לעומתם, הלוויתן הצפוני הוא אחד המהירים ביותר המסוגל לשחות במהירות של כ 50 קמ"ש בפרצים קצרים.

כתב: תומר רצאבי

מחפשים טיול בלתי נשכח לאנטארקטיקה?

הצטרפו למגוון ההפלגות שלנו!

למאמרים נוספים